Translate

torstai 9. helmikuuta 2023

Luonto, lahja ihmiskunnalle


Muistan 70- luvulla lapsuuteni Saimaan rannalla. Sellutehdas sylki järveen kaikenlaista moskaa putkistaan. Nilkkoja myöten kahlatessa veteen ei varpaitaan enää nähnyt. 80-luvun alussa muuttaessani pois Joutsenosta Saimaan vesi oli kirkastunut niin paljon että pohja näkyi 2 metrissä. 

No, noista ajoista on kulunut jo neljäkymmentä vuotta ja gloopaali maapallon saastuminen jatkuu vaikka vesi Kokemäenjoessa on puhdistunut merkittävästi. Suurin haitta on maatalouden päästöt, jotka rehevöittävät jokea merkittävästi.
 
Puhdas luonto ja puhtaat vedet ovat yksi elinehtomme maapallolla. Me emme näe Suomessa luonnon saastumista niin selvästi kuin mitä se on maissa joissa on ihmisiä paljon ja teollisuus toimii tulos edellä välittämättä luonnosta pätkän vertaa. Mutta me tuemme ostokäyttäytymisellämme näitä maita, jotka tuhoavat saasteillaan maapalloa. Lisäksi laivat, jotka tuovat kulutusrihkamaa kaukoidästä iloksemme ovat todella suuria saastuttajia.

Eli moni meistä on kaksoismoralisti luonnonsuojelun suhteen. Toisella suun pielellä puhumme luonnon puolesta ja toisella ylistämme kiinalaista rihkamaa jota länsimaiset kaupat myyvät meille hymyssä suin. Olemme noidan kehässä, josta ei pääse pois kuin omilla valinnoilla. 

Me perhokalastajat emme ole sen parempia luonnon suhteen kuin muutkaan ihmiset. Puhumme kalakantojen suojelusta. Olemme parrikaadeilla puhtaitten jokien puolesta ja samalla kalastamme perhoilla välittämättä mistä karvat ja sulat ovat lähtöisin joita ostamme kaupoista ja netin myyntipalstoilta. Anteeksi suorasukainen kirjoitukseni mutta näin meistä moni toimii.

Jokainen meistä toimii tavallaan mutta osa toimistamme sotii aina luontoa vastaan. Me olemme kulutuskulttuurin vankeja tietämättä milloin tuomiomme on päättymässä. Eilinkautisvanki sopeutuu tuomioonsa ja niin myös me olemme sopeutuneet tuomioomme. Tuomiomme tuhoaa luontomme elemme ano armahdusta tuomiostamme. Armahdus lähtee pienistä asioista liikkeelle joita teemme päivittäin. Valintamme voi tuntua vähäpätöisiltä mutta jos 5 miljoonaa ihmistä tekee saman valinnan säästääkseen luontoa niin se näkyy jollain tavalla luonnossa. Saati jos 5 miljardia ihmistä tekee saman valinnan. Valinta voisi olla esim. olla ostamatta muovikassia ostoksien kotiin viemiseksi. 

No, aamulla herään ja vedän kaukoidässä valmistetun t-paidan päälleni, laitan Indonesiassa tehdyt kengät jalkaani ja lähden lykkäämään dieselautollani myrkkypilveä taivaalle. Eli en ole sen parempi ihminen luonnon suojelun suhteen kuin kukaan muukaan ihminen.











Ei kommentteja:

Lähetä kommentti