Translate

maanantai 16. tammikuuta 2023

Pahin kuume taitaa olla ohi


Pari talvea tuli käytyä perhoa uittamassa joella heti kun sää meni plussalle lämpötilan puolesta. Oli niin kova palo päästä testaamaan uusia hankintoja. Olihan se hienoa saadessa vetää putkesta uuden karhean perhovavan esiin ensi heittoja varten. Se tunne kun sai pelkästään heiton onnistumaan, eikä saaliilla ollut niin väliä.

No kaikkea aikansa. Nyt mielummin istuu kotona lämpimässä sitoen perhoja ja odottaen todellisen kevään alkua. Toissa keväänä viikolla 15 kausi lähti hienosti käyntiin lämpimässä säässä. Muistan sunnuntai- iltapäivän lähtiessäni kotiin joelta niin auton lämpömittari näytti +18 astetta. Hieno kevät sää. Viime keväänä joki oli vielä viikolla 16 umpijäässä. Ei ole vuodet ja keväät veljiä keskennään.

Mutta eiköhän se palo synty rintaan kevään edetessä samalla tavalla kuin rippikoulupojalla ensi tansseissa. Liekki kytee jossain sisällä ja olosuhteiden ollessa oikeat se leimahtaa liekkiin kantaen syksyn pimeyteen saakka. Jolloin palo rinnassa hiippuu jälleen talvi asentoon antaen sen verran valoa mieleen, että jaksaa talven yli muistellen mennyttä kesää.

Perhokalastajan elämä on kaksijakoinen. Paloa, intoa jokivarressa kesällä perhoa heittäen ja samalla toivoen, sekä uskoen kalan nappaavan. Toinen vaihe on kaiho, joka saa mielen välistä alakuloiseksi talven pimeydessä. Mutta kaiho katoaa sidontapenkin ääressä muistelen kesää, kalatapahtumia ja tietenkin hyviä ystäviä joiden kanssa on saanut kalastaa.

Perhokalastajan mieli on kuin auringon nousu kesällä. Antaen uskoa ja toivoa päivään mutta samalla tietäen auringon painuvan taivaanrannan taa tuoden hetken pimeyden tullessaan. Mutta samalla tietäen auringon nousevan jälleen seuraavana aamuna. Niin menee perhokalastajan mieli ja tunne vuoden aikojen mukaan. Välistä paistaa aurinko ja toisaalta pimeys yrittää saada mielen ahdinkoon.

Mutta kevät lähestyy päivä päivältä perhokalastajaa ja palo polttaa rinnassa odotaen sitä ensi heittoa keväisellä joella,  jolloin kaikki pimeyden patoamat tunteet purkautuvat ahdin valtakuntaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti